TROMBONE

De trompet, de bügel of flügelhorn en de trombone behoren tot de koperen blaasinstrumenten. De toon ontstaat door de lucht via het mondstuk met je lippen in trilling te brengen (lipspanning/embouchure). Het is een instrument waarbij bijzonder veel nuances mogelijk zijn, van krachtig, helder en scherp tot zacht, subtiel en warm. Je komt de trompet dan ook tegen in de meest uiteenlopende genres (jazz, latin/salsa, blues, pop, soul, funk, fusion, …) en bezettingen (van bigband tot jazztrio).
Wie kent ze niet, de jazzgiganten zoals Louis Armstrong, Miles Davis, Chet Baker, Clifford Brown, Freddy Hubbard, Woody Shaw, Dizzy Gillespy, Wynton Marsalis, Wallace Roney, Tom Brown, Randy Brecker, James Morrison, Roy Hardgrove, …? En dan zijn er natuurlijk nog de swingende dansorkesten en bigbands van Glenn Miller, Count Basie, Duke Ellington, Buddy Rich, Stan Kenton, Oliver Nelson, Gil Evans, Thad Jones, Mel Lewis, JJ Johnson, …. en niet te vergeten de fameuze en ‘retestrakke’ kopersecties van de soul/funkformaties Tower of Power en Earth, Wind and Fire.

Trompet, bügel of trombone speel je niet zomaar. Het is in het begin best lastig om een stabiele zuivere toon te produceren zoals dat wel kan bij bijvoorbeeld piano of gitaar. Omdat de klank ontstaat door lipspanning is het ontwikkelen van een goede embouchure heel belangrijk. Dit vergt de nodige oefening en er zal dan ook veel aandacht aan worden besteed. Je leert hoe je je adem goed moet gebruiken en hoe je de ventielen (trompet en bügel) en schuif (trombone) gebruikt.

Uitgaande van je eigen muzikale voorkeuren wordt er tijdens de lessen, bijvoorbeeld met behulp allerlei backingtracks en meespeel-cd’s, gewerkt aan je sound, timing, articulatie, frasering, dynamiek en ventiel- of schuiftechniek. Je leert improviseren en van blad spelen (leesvaardigheid).

De cursus wordt gegeven op: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

De cursus wordt gegeven door: