Richard Hallebeek

Richard

Elektrische & akoestische gitaar

Gitarist Richard Hallebeek speelt meer dan 33 jaar gitaar en heeft gespeeld en/of opgenomen met Shawn Lane, Allan Holdsworth, Scott Henderson, Brett Garsed, Frank Gambale, Scott Kinsey, Dan Gilbert, Greg Howe, Andy Timmons, Carl Verheyen, Michael Angelo Batio, Mattias Eklundh, Randy Brecker, Marco Minnemann, Steve Hunt, Kiko Loureiro en vele anderen.

Richard Hallebeek begon met spelen op 10-jarige leeftijd, nam al jong lessen en werd reeds op 17-jarige leeftijd aangenomen aan het Hilversums Conservatorium. Daar studeerde hij o.a. met jazz legende Wim Overgaauw. In 1991 vertrok Richard Hallebeek voor enkele jaren naar Los Angeles, waar hij studeerde aan het Guitar Institute Of Technology, onderdeel van het Musician’s Institute. In L.A. formeert hij zijn eigen band, speelt veel op het G.I.T. en in clubs in L.A. en brengt veel tijd door in de studio waar hij zijn eigen materiaal opneemt met bekende muzikanten uit de L.A. sessie-scene. In 1992 wordt hij gebeld door gitaarguru Mark Varney, bekend van zijn maandelijke ‘Spotlight’ column uit het Amerikaanse tijdschrift Guitar Player en van zijn platenlabel Legato Records. Hij had geruchten gehoord over een gitarist uit Nederland die een cd aan het opnemen was en Varney had interesse om die muziek te horen.

Begin 1995 tekent Richard Hallebeek een contract voor 3 cd’s met Mark Varney en het Legato label en wordt zijn debuut cd ‘Generator’ uitgebracht. Op die fusion cd speelt Richard samen met Scott Henderson, Frank Gambale, Dan Gilbert, Scott Kinsey (toetsenist vanTribal Tech) en Carl Verheyen. Eind 1995 tourt Hallebeek in Finland, Zweden, Nederland en Duitsland met zijn eigen band voor de ‘Generator’ cd, die lovende recensies krijgt in o.a. Guitar Player (USA) Axe (Italie) en Guitar Techniques (UK). Hallebeek gaat ook spelen met drummer Rene Engel met wie hij drie cd’s opneemt tot 2002.

In 2003 start Richard Hallebeek de productie van een nieuw project: het Richard Hallebeek Project (RHP). Hij krijgt daarbij een muzikale bijdrage van Shawn Lane (USA) en Brett Garsed (USA) die beiden op de cd te horen zijn met elk 4 solos. Op de cd is ook de Zweedse toetenvirtuoos Lalle Larsson te horen (Agents Of Mercy/Karmakanic/The Flowerkings). De cd wordt uitgebracht op het nieuwe Engelse label Liquid Note Records en een maand na de release staat ‘RHP’ als bestseller aan de top van toonaangevende website guitar9.com en andere webwinkels.

Richard Hallebeek tekent bij Liquid Note Records en speelt op verschillende releases van het label, de twee verzamel cd The Alchemists I en II speelt hij met drummer Marco Minnemann.

In 2008 komt de cd ‘Go For It’ uit met een nieuwe, Nederlandse band: Sebastiaan Cornelissen op drums en Frans Vollink op bas. Randy Brecker (The Brecker Brothers) speelt mee op de cd en Hallebeek wisselt gitaarsynthesizer af met regulier gitaarwerk. Recent is Richard Hallebeek te horen op de ‘Weaveworld’ trilogy van toetsenist Lalle Larsson. De cd’s ‘Weaveworld’ en ‘Infinity Of Worlds’ zijn uitgekomen in 2010, de derde en laatste cd komt uit in 2011 en laten een mix horen van jazz, fusion, klassiek en prog-rock.

Live heeft Richard Hallebeek recent op de grotere internationale gitaarfestivals gespeeld: zo speelde hij in 2009 op het gitaarfestival Ziua Chitarelor in Boekarest met Mattias Eklundh en Guthrie Govan. In 2010 speelde hij wederom op de 2e editie van dit festival, dit keer samen met Greg Howe, Brett Garsed, Michael Angelo Batio en Andy Timmons. Het instrumentale gitaarfestival trok meer dan 1000 bezoekers en liet tijdens de toegift zien dat alle verschillende gitaristen prima met elkaar live op het podium overweg kunnen: De Hendrix klassieker ‘Little Wing’ krijgt een geheel eigen bewerking van alle gitaristen samen. Eind 2010 speelde Richard in Leeuwarden als headliner op het ‘Meeting Of The Spirits’ festival in Leeuwarden met Greg Howe en Carl Verheyen. In augustus 2011 trad hij vier dagen op met fusion legende Allan Holdsworth en Kiko Loureiro op het festival European Summer Campus in Sicilie en hij geeft er tevens les.

Er zijn interviews met Richard Hallebeek gepubliceerd in de 'Guitarist' het Nederlandse 'Music Maker', het Amerikaanse 'Guitar World' en 'Jazz Times' het Japanse 'Young Guitar' en het Italiaanse 'Axe'.

www.richardhallebeek.com
terug naar docenten