Over Tune Up Muziekpunt

"Tune Up Muziekpunt is er voor iedereen."

Guido Schijen, directeur Tune Up Muziekpunt"Dat wil zeggen: voor iedereen, ongeacht niveau of leeftijd, die zich instrumentaal, vocaal en/of theoretisch wil bekwamen in de zogenoemde lichte muziek. Pop, rock, jazz, funk, folk, hiphop, blues of welk genre dan ook, Tune Up Muziekpunt heeft de mensen en de mogelijkheden in huis om jou te helpen je favoriete muziek te leren spelen.

Tune Up Muziekpunt zal altijd proberen tegemoet te komen aan de wensen en de suggesties van de individuele leerling."

impressie ingang Tune Up Muziekpunt

missie

Door muziekles op maat te geven motiveer en inspireer je de leerling met als resultaat een zo optimaal mogelijke leercurve in een enthousiaste en ontspannen sfeer.

visie

Na een aantal jaren op verschillende muziekscholen te hebben lesgegeven kwam ik steeds meer tot de overtuiging dat het muziekonderwijs anders en meer van deze tijd zou moeten zijn. In het moderne muziekonderwijs zou niet de leraar maar de leerling in eerste instantie de muzikale richting moeten aangeven. De leerling zou die muziek en technieken moeten kunnen leren waar zijn/haar muzikale voorkeur ook daadwerkelijk naar uit gaat. Omdat elke leerling uniek is en een andere focus, leercapaciteit en -tempo heeft en er mogelijk andere aspecten spelen waar rekening mee dient te worden gehouden, is een persoonlijke benadering en aanpak essentieel. Dat betekent dat muzieklessen op maat behoren te zijn waarbij de lessen volledig op de individuele leerling worden afgestemd om van daaruit de muzikale horizon verder te kunnen verbreden. Op deze manier wil Tune Up Muziekpunt de leerlingen zo veel mogelijk motiveren en inspireren ten behoeve van hun muzikale ontwikkeling.

docententeam

Zo’n modern muziekonderwijs vraagt ook om een modern en flexibel docententeam. De docenten bij Tune Up Muziekpunt hebben conservatorium (master-) opleiding ‘Lichte Muziek’ (jazz, pop, rock, soul, folk, funk, blues, …) en zijn allen ervaren, enthousiaste en inspirerende docenten die nagenoeg alle stijlen binnen het ‘lichte genre’ beheersen. Ze zijn uitvoerend actief en beschikken aldus over de nodige podium en studio-ervaring. Het hebben van deze podium- en studio kwaliteiten is, naast het pedagogisch/didactische aspect, van groot belang om de “ins & outs” en de “fijne kneepjes van het vak” goed over te kunnen brengen.

1994-2024: geschiedenis in een notendop

In 1994 opende Tune Up Muziekpunt voor het eerst de deuren op de bovenste verdieping van het hoekgebouw aan de Nieuwe Gracht 42 in het centrum van Haarlem. Nadat het gebouw 2 jaar later werd verkocht en er zich een advocatenkantoor vestigde, verhuisde Tune Up Muziekpunt naar een voormalig schoolgebouw aan de Diepenbrockstraat in Haarlem-Oost. Ook deze locatie was in verband met een gemeentelijk woningbouwproject van tijdelijke aard. Er was geen alternatief en er volgde een intensieve speurtocht naar een geschikte locatie; een periode van vele bezichtigingen en onderhandelingen. Tijdens deze zoektocht werden de muzieklessen verspreid over een aantal locaties gegeven in Haarlem, Heemstede en Santpoort.

De nieuwe locatie werd uiteindelijk gevonden en nadat ook de financiering rond was werd in 1998 gestart met de bouw van 6 nieuwe geïsoleerde les-, repetitie- en opnamestudio’s in het gebouw van de voormalige Vomar in de Teslastraat 72, Haarlem-Zuid.

Na 10 jaar Teslastraat bleken de 6 studio’s logistiek niet meer afdoende: Tune Up Muziekpunt was uit zijn jasje gegroeid en het werd tijd voor een nieuw onderkomen met meer mogelijkheden. Een geschikt pand werd gevonden op nog geen 100 meter afstand van het oude. Het nieuwe onderkomen bood mogelijkheden voor de bouw van 9 studio’s. Er volgde een overbrugging van enkele maanden in de bijgebouwen van het Kennemer Gasthuis. Terwijl in de provisorisch aangepaste kamers van het KG de muzieklessen konden worden gecontinueerd, werden ondertussen de oude studio’s in de Teslastraat ontmanteld en de voorbereidingen voor de nieuwe studio’s getroffen.

In maart 2009 was het zover: Tune Up Muziekpunt in de Stephensonstraat 43 was eindelijk klaar; het instrumentarium kon over en de lessen konden worden voortgezet in hagelnieuwe goed geïsoleerde studio’s, allen met luchtverversing, airco, cv en daglicht.

Guido Schijen | Directeur Tune Up Muziekpunt